Naziv obavijesti: *
Ime i Prezime:
Telefon / e-mail: *
Poruka: *
Popunjavanjem ovog obrasca poduzeće će dobiti vaš upit. Posredovani podaci pohranit će se također i u bazi ePIRH-a, zbog osiguravanja transparentnosti poslovanja, za razdoblje od jedne godine.

NDT (Non destructive Testing)

Upit
Proizvodi i usluge
Akcije

Trebate NDT (Non destructive Testing)?


Tvrtka Pondt d.o.o. od svog osnivanja, od 1993. godine razvija ispitivanje nerazornim metodama (NDT) pri održavanju opreme i strojeva.


NDT metoda temelji se na principima fizike, a koristi se kod utvrđivanja svojstva materijala i komponenti odnosno za otkrivanje oštećenja/grešaka, a da se pri ispitivanju ne oštećuje materijal.

Metode NDT-a (Non destructive Testing su:
  • UVZ ultrazvuk
  • Magnetofluks
  • Penetrati
  • Vizualna kontrola

Ultrazvučna metoda se zasniva na svojstvu ultrazvuka da se probija kroz homogene materijale te se odbija na kraju ako su u materijalu različite akustične osobine. Znači, ako u materijalu postoji greška, ultrazvučni valovi će oslabiti ili ih neće biti.

Magnetofluks se koristi za otkrivanje površinskih i potpovršinskih pukotina (grešaka). Funkcionira na principu magnetske indukcije (pravilo desne ruke). Greške se otkrivaju posipanjem magnetskih čestica (suhih ili mokrih) gdje će se čestice okupiti oko pukotine ako se pukotina nalazi okomito u odnosu na smjer silnica.

Penetrati je metoda koja se koristi kod provjere zavarenih spojeva. Na površinu se nanosi penetrat (crvene boje) i razvijač (bijele boje). Obično se ako je tanja površina, lim, na jednu stranu se nanosi penetrat, a na drugu razvijač. Ako postoji pukotina razvijač će na drugu stranu izvući penetrat.

Vizualna kontrola je najstarija metoda NDT-a. Kod ove metode se koriste razna povećala sa svjetlima.

Primjena pojedine metode ovisit će o različitim utjecajnim faktorima. Dugogodišnje iskustvo tvrtke Pondt d.o.o. u primjeni NDT ispitivanja omogućava joj da odgovarajuću metodu primjeni na najbolji način i time postigne željeni rezultat. Visoka stručnost djelatnika tvrtke, ispitivača, osigurat će izbjegavanje potencijalnih opasnosti po okoliš i zdravlje ljudi.

Izvori energije koji se koristi:
  • Celzij 137
  • Kobalt 60
  • Iridij 192...

Za daljnje informacije pošaljite UPIT preko portala ePIRH.