Naziv obavijesti: *
Ime i Prezime:
Telefon / e-mail: *
Poruka: *
Popunjavanjem ovog obrasca poduzeće će dobiti vaš upit. Posredovani podaci pohranit će se također i u bazi ePIRH-a, zbog osiguravanja transparentnosti poslovanja, za razdoblje od jedne godine.

Etažiranje zgrade

Upit
Proizvodi i usluge
Akcije


Trebate etažirati zgradu?


Za sve dodatne informacije vezane uz etažiranje zgrade pošaljite UPIT preko portala ePIRH te nazovite na telefon  +385 (0)1 4635 104, mobitel +385 (0)91 2612 939 ili pošaljite faks +385 (0)1 4635 104.

Etažiranje zgrade je postupak kojim se uspostavlja vlasništvo nad određenim dijelom zgrade. Ovim postupkom vlasnik stana uspostavlja vlasništvo nad stanom i ostalim pripadajućim prostorijama. Uspostavljeno vlasništvo etažiranjem, vlasnik može upisati u zemljišne knjige.

Ako zgrada nije etažirana, vlasnici nemaju definirano svoje vlasništvo. Svi suvlasnici zgrade imaju udio u zajedničkim prostorijama (garaže, šupe, tavani…) te na dio zemljišta na kojem je izgrađena zgrada.

Etažiranje zgrade je potrebno kako bi vlasnici dokazali vlasništvo nad stanom odnosno kako bi stan mogli upisati u zemljišne knjige – gruntovnicu.
Stanovi se NE MOGU upisati u zemljišne knjige ako nije napravljeno etažiranje zgrade.

Ako  nije provedeno etažiranje zgrade nije moguće:
  • kupiti odnosno prodati nekretninu
  • tražiti hipotekarni kredit
  • podijeliti obiteljsku imovinu
  • napraviti ostavinsku diobu
  • odrediti diobu troškova suvlasnika zgrade…
Rok za pokretanje upisa u zemljišne knjige je produžen.

Novim Zakonom o izmjeni Zakona o vlasništvu svi upravitelji postupak upisa u zemljišne knjige moraju pokrenuti 31. prosinca 2015. godine.  Ovaj Zakon se odnosi na sve zgrade izgrađene do 1. siječnja 1997. godine.
Ovim promjenama u Zakonu olakšan je upis u zemljišne knjige. Za upis vlasništva u knjigu položenih ugovora (KPU) sada nije potrebna suglasnost svih suvlasnika, nije potrebna izrada elaborata etažiranja, odnosno potvrde da je samostalni dio posebna cjelina što prije onemogućavalo  etažiranje zgrade. Postupkom povezivanja obavlja se upis katastarske čestice i promjene izgrađenosti, upis posebnih dijelova te upis prava nad posebnim dijelovima.  Upravitelj zgrade podnijeti će prijedlog za uknjižbu zemljišno-knjižnom sudu tek nakon izrade geodetskog elaborata, ako je čestica promijenjena u katastru i nakon što je prikupio dokumentaciju i to iz:
  • Ureda za katastar
  • Zemljišnih knjiga
  • Gradskog ureda…
Svi troškovi se naplaćuju iz pričuve te ju snose suvlasnici.

Tvrtka D.K.S.-ing d.o.o. bavi se građevinskim konzaltingom, projektiranjem i izvođenjem završnih radova u građevinarstvu te primarna djelatnost tvrtke je legalizacija objekata i etažiranje zgrade.

Adresa:
Babonićeva 66
10000 Zagreb