Naziv obavijesti: *
Ime i Prezime:
Telefon / e-mail: *
Poruka: *
Popunjavanjem ovog obrasca poduzeće će dobiti vaš upit. Posredovani podaci pohranit će se također i u bazi ePIRH-a, zbog osiguravanja transparentnosti poslovanja, za razdoblje od jedne godine.

Vodilice

Upit
Proizvodi i usluge
Akcije
Kad se kaže vodilice, mislimo na strojne dijelove koji omogućuju pravocrtno gibanje nepomičnih dijelova prema pomičnim. Vodilice zapravo, pri utjecaju vanjske sile, vode nepomične dijelove uređaja, aparata, instrumenata i drugih strojeva prema pomičnim. Tako možemo reći da se vodilice sastoje od nepomičnog i pomičnog dijela zgloba koji služi za pravocrtno gibanje.

Vodilice se koriste u svim strojevima i aparatima u kojima se dijelovi mogu pravocrtno gibati. Pravocrtno gibanje i potpunu određenost gibanja postižu vodilice.
Ugrađuju se u računalne pisače, glazbene linije, video uređaje, razna mjerila kao pomično mjerilo i mikrometar. Vodilice čine sastav u pisaćim strojevima, alatnim i drugim konfekcijskim strojevima.

Vodilice se dijele u nekoliko skupina kao što su klizne, valjne i elastične vodilice.
Klizne vodilice se dijele na otvorene i zatvorene vodilice. Podjela klizne vodilice je osnovana na obliku kliznog tijela i obliku zatvaranja, odnosno prema međusobnom odnosu između kliznog tijela i klizne staze.
Po obliku kliznog tijela vodilice se djele na: cilindrične, plosnate i prizmatične a po zatvaranju mogu biti otvorene i zatvorene klizne vodilice.

Klizne vodilice imaju neposredan dodir nepomičnog i pomičnog dijela i zato pri vođenju nastaje klizanje, ili klizno trenje.
Valjne vodilice proizvode neposredan dodir između klizača i klizne staze jer se između njih nalaze valjna tijela kao kuglice, valjci i kotači.
Elastične vodilice imaju ugrađene opružne dijelove koje svojom elastičnom deformacijom omogućuje dodir nepomičnog i pomičnog dijela.

Za više informacija posjetite web stranicu: tuli.hr