Naziv obavijesti: *
Ime i Prezime:
Telefon / e-mail: *
Poruka: *
Popunjavanjem ovog obrasca poduzeće će dobiti vaš upit. Posredovani podaci pohranit će se također i u bazi ePIRH-a, zbog osiguravanja transparentnosti poslovanja, za razdoblje od jedne godine.

Vreteno

Upit
Proizvodi i usluge
Akcije
Vreteno je strojni dio u obliku izduženog vijka, koji s pridruženim dodacima pretvara vrtnju i pravocrtno gibanje. Drugim riječima vreteno se koristi kako bi se rotacijsko gibanje pretvorilo u translaciju. Još se naziva i navojno vreteno.

Pri radu vreteno se vrti a pripadno tijelo s unutarnjim navojem pomiče duž vretena. Ponekad tijelo s unutarnjim navojem miruje a vreteno samostalno izvodi translaciju ili pravocrtno gibanje i rotacijsko gibanje, odnosno vrtnju, gotovo istovremeno.

Vreteno se može naći s trapeznim, pilastim i pravokutnim profilom navoja. Takvi profili navoja imaju veće uspone, može ih se jače opteretiti te samim time znači da mogu prenijeti i veće aksijalne sile.
Na primjer trapezno vreteno se može koristiti kod većih opterećenja i za postizanje veće preciznosti. Postoje još i plosnati navoji, koji rade s manje trenja ali ih je teže za izraditi. Zbog teže izgradnje plosnati navoji se danas skoro više niti ne koriste..

U potražnji za ispravnim vretenom mogli biste naići na termin Kuglično Navojno Vreteno. U tom slučaju su smještene kuglice između navojnog vretena i matice kugličnog vijka kako bi se osigurala visoka učinkovitost. U slučaju većih opterećenja, zahtjevnoj preciznosti, maksimalnoj brzini i učinkovitosti kuglično navojno vreteno ima prednost pred trapeznim.